Faalangst

Doordat ik opnieuw begonnen ben met mijn blog zijn niet alleen al mijn volgers weg, ook al mijn artikelen zijn weg. Ik kan ze nog wel zelf lezen als ik inlog op blogger maar ze staan niet meer online. Een van die artikelen is het artikel over mijn faalangst. Omdat ik op mijn blog veel nieuwe volgers en lezeressen heb wil ik het artikel van mijn faalangst op nieuw uploaden. Dit artikel komt daarom ook als een ‘extra’ artikel online.

Vandaag een heel persoonlijk artikel, over mijn faalangst. Voordegene die niet weten wat faalangst is, als je faalangst hebt ben je bang dat je gaat falen, dat je iets verkeerd doet of dat er iets mis gaat. Misschien wisten jullie wel dat ik het had, of misschien ook niet maar ik heb nooit het verhaal erachter verteld. Na heel lang twijfelen heb ik toch besloten om mijn ervaringen met jullie te delen.

Het begon allemaal op de basisschool. Ik was een heel onzeker en verlegen meisje. Ik hoorde niet bij de ‘populaire’ kinderen van de klas, ik had gewoon een klein groepje hele goede vrienden. Ik was al onzeker over de meest kleine dingen, ik durfde bijvoorbeeld niet aan de leraar te vragen of ik naar de wc mocht. Iets anders waar ik heel erg onzeker over was was mijn uiterlijk. Ik had nog niet echt een eigen kledingstijl en ik droeg geen make-up, dat wilde ik wel heel graag. Toen ik in groep acht een keer mascara op deed naar school, het was zo weinig dat je het amper kon zien, werd ik uitgemaakt voor make-uppop. Het deed mij zo veel dat ik geen make-up meer durfde te dragen naar school. Ookal voelde ik me heel rot door deze opmerkingen, ik wilde het niet als pesten zien. In mijn ogen werd je pas gepest wanneer ze je ook gingen slaan.

IMG_5637

Toen ging ik naar de middelbare school. Ik ontwikkelde mijn eigen kleding stijl en droeg zoveel make-up als ik zelf wilde. Toch bleef ik heel erg onzeker over hoe ik er uit zag. Ik vond het eng om vragen te stellen in de klas en presentaties geven vond ik al helemaal eng. Ik had weinig contact met de kinderen uit mijn oude klas. We volgende elkaar op instagram en af en toe likete we elkaars foto’s. Totdat ze ook reacties gingen plaatsen. Ik wil hier verder niet op in gaan maar er stonden dingen zoals ‘je bent dik’ en ‘wat je doet is echt voorschut’. Ik heb ze meteen ontvolgd en ik probeerde het te negeren. Dat is makelijker gezegd dan gedaan. Zelfs nu, ruim 5 jaar later, denk ik er nog vaak aan terug. En achteraf gezien kan ik het geen plagen meer noemen. Ik heb er nachten van wakker gelegen en ik denk er nu nog vaak aan terug.

Toen ging ik over naar de tweede klas, er veranderde veel meer. Op school kreeg ik het moeilijker (ik deed tweetalig onderwijs) en dat ik faalangst heb werd steeds duidelijker.  Hoe hard ik soms ook leerde ik bleef onzeker over heel veel dingen en dus ook mijn resultaten op school. Hierdoor kreeg ik weleens blackouts waardoor ik nog slechtere cijfers haalde. Uiteindelijk ben ik getest op faalangst en bleek inderdaad dat ik faalangst had. Ik kreeg een paar oefeningen die hielpen tegen de blackouts, helaas was dit te laat en was ik niet over naar de derde klas.

Ik had twee keuzes, afstromen naar HAVO of blijven zitten. Ik wilde graag mijn VWO diploma halen dus besloot om te blijven zitten (Ik ging wel nederlandstalig doen.). Ik kwam in een nieuwe klas waarin ik (bijna) niemand kende. Later, toen ik iedereen een beetje leerde kennen voelde ik me heel erg op mijn gemak. Wat me meteen opviel was dat ze heel open waren. Dit maakte het voor mij ook een stuk makkelijker om ze te vertellen over mijn faalangst.

IMG_5668

Nu zit ik in 4VWO. Faalangst heeft nu geen invloed meer op mijn cijfers. Ik heb een training gevolgd tegen faalangst en dat heeft me geholpen mezelf onder controle te krijgen wanneer ik me angstig of paniekerig voel. Ik heb dagelijks nog steeds last van faalangst. Je kunt het niet onderdrukken. Wat ik heel graag aan jullie mee wil geven is dat je er altijd op moet letten wat je tegen iemand zegt. Iets wat jij als een grapje bedoeld kan voor iemand heel anders overkomen. Iedereen maakt fouten. Het is helemaal niet erg als er een keer iets mis gaat. En maakt iemand een keer een vervelende opmerking? Trek je er niet te veel van aan en ga er vooral geen nachten over wakker liggen, diegene zelf is het waarschijnlijk al lang vergeten.

Ik hoop dat jullie hier iets aan gehad hebben. Ik vond het in ieder geval heel fijn om mijn ervaringen met jullie te delen. Dit is toch een stukje dat bij mijn leven hoort. Is er iets niet helemaal duidelijk of wil je er meer over weten? Je kan altijd een reactie achterlaten of een mailtje sturen naar thatlifevision.com@gmail.com.

2 reacties op ‘Faalangst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s